Kallio on Helsingin trendikkäin alue

Täydellinen kävelykierros Kalliossa

adminy
adminy

Kallio on Helsingin viehättävämpiä alueita. Vanhana työnväenkaupunginosana tunnetusta Kalliosta on sittemmin tullut muodikas alue. Useat trendikkäät ravintolat, kahvilat ja baarit tekevät vierailusta yhä maukkaamman kokemuksen. Mikä parasta, alueelta saat niin maittavan brunssin kuin loistavan illallisenkin. Lisäksi alueen puistot kutsuvat nauttimaan hyvästä säästä erityisesti kesällä. Kallio tarjoaa urbaania, keskieurooppalaista tunnelmaa, jota muuten koko Suomesta voi olla vaikea löytää.

Tutustu Kallioon kävellen

Kallioon kannattaa ehdottomasti tutustua kävellen. Sille on monta syytä, joista ensimmäinen on käytännöllisyys. Alue ei nimittäin ole niin iso, että tutustuminen edes vaatisi kulkuvälineitä. Alueella kulkee kuitenkin raitiovaunuja, linja-autoja ja metro Hakaniemestä Sörnäisiin, jos sille on tarvetta. Kävellen voit kuitenkin parhaiten aistia Kallion ainutlaatuista tunnelmaa. Voit myös helposti poiketa pienille poikkikaduille, ja ihastella pienten liikkeiden tai kahviloiden ikkunoita.

Kävelykierros alkaa Hakaniemestä

Kallion kävelykierros kannattaa aloittaa Pitkänsillan kupeesta, Hakaniemenrannasta. Vaikka ranta ei vielä varsinaista Kalliota olekaan, on sieltä kauniit näkymät kohti Kruunuhakaa. Kierrosta voi jatkaa tutustumalla Hakaniemen toriin ja sen kojuihin. Torin laidalla sijaitsee myös kuulu Hakaniemen kauppahalli, jossa on lukuisia pieniä kauppoja. Erityiskaupoista voit löytää laadukkaita juustoja, lihoja, vihanneksia ja vaikkapa käsitöitä. Kauppahalli on kirjoitushetkellä remontissa, mutta sen ajan asiakkaita palvelee Lasihalli-paviljonki.

Hämeentiellä, Kauppahallia vastapäätä, on lukuisia mukavia kahviloita ja ravintoilta, joissa voi viettää aikaa tai haukata palan lounasta. Cafe Talo ja ravintola Sävel sijaitsevat aivan vieri vieressä. Talo ihastuttaa laajalla olutvalikoimallaan ja pubiruoallaan, kun taas Sävelestä saat loistavat burgerit. Ravintolassa vierailun jälkeen voi matkaa jatkaa eteenpäin Kallion virastotalojen ohi Suonionkatua ylöspäin Neljännelle linjalle asti, jossa sijaitsee Kallion kirkko.

Kallion kirkon ympäristö

Kallion kirkko on massiivinen, harmaagraniitista valmistettu nähtävyys. Se edustaa kansallisromanttista tyyliä, jonka lisäksi sen tyyliin on sekoitettu art nouveu’ta – piipahtaminen sen sisällä todella kannattaa. Mielenkiintoista kirkossa on se, että sen neljällä pronssisella kellolla soitetaan päivittäin klo 12 ja 18 Jean Sibeliuksen varta vasten säveltämää korallisävelmää. Kirkolla kannattaakin vierailla erityisesti kyseisinä kellonaikoina. Myös kirkon ympärillä sijaitseva puisto on kaunis paikka levähtää hetkeksi.

Kallion kirkon tiloissa sijaitsee konserttikahvila Café Sonck, joka tarjoilee vaihtelevia esityksiä ja pientä purtavaa. Kirkon ympäristössä, Kolmannella ja Neljännellä linjalla sekä niiden poikkikaduilla sijaitsee useita ravintoloita ja kahviloita. Kahvia halajat voivat vierailla Cafe Gasellissa tai Good Life Coffeessa aivan kirkon lähistöllä. Sandro tarjoaa Pohjois-Afrikan makuja sekä illallisella, lounaalla että brunssilla, ja paikasta on muodostunut todellinen klassikko. Illalla puolestaan palvelee perinteinen olutravintola Toveri.

Karhupuiston ympäristö

Matka jatkuu Agricolankatua kohti Karhupuistoa, joka sijaitsee vain muutaman minuutin päästä kirkolta. Puisto on saanut nimensä siellä sijaitsevasta karhupatsaasta, viralliselta nimeltään Mesikämmen muurahaispesällä. Karhupuisto on kuin kalliolaisten olohuone, jossa viihdytään hyvällä säällä. Sen mahdollistavat puistossa toimivat lippakioskit. Uusin tulokas, Way Ice Cream & Wine Bar tarjoilee jäätelöä ja viiniä. Sen taustalla toimii leipomo ja viinibaari Way Bakery & Wine Bar, joka toimii aivan Karhupuiston kulmalla.

Karhupuiston vieressä sijaitsee Matti Heleniuksen puisto. Puistoja halkoo ainoastaan Fleminginkatu, jossa sijaitseva Kallion kirjasto on vierailemisen arvoinen. Hillittyä myöhäisjugendia edustava kirjasto valmistui vuonna 1912. Kaksikerroksisessa kirjastossa on jopa 80 000 kirjaa, joita vierailijatkin voivat halutessaan selata. Toisenlaisista kirjastopalveluista nauttivat voivat vierailla Fleminginkadulla sijaitsevassa Sivukirjasto-baarissa, jonka tarjonta on nestemäisempää. Porthaninkadulla sijaitseva Pub Porthan on myös Kallion klassisia baareja.

Helsinginkatu ja Vaasankatu

Matka jatkuu kohti Helsinginkatua. Sinne kannattaa kävellä Torkkelinkatua ja -kujaa pitkin ja samalla tutustua siellä sijaitseviin ihastuttaviin puistoihin. Franzeninkujan ja -puistikon läpi pääsee kätevästi kävelemään suoraan Helsinginkadulle. Hesari on tunnettu lukuisista baareistaan, joissa tunnelmaa riittää pitkin päivää. Myös trendikkäitä ravintoloita ja kahviloita riittää. Kokeile vaikka pizzoistaan tunnettua Tenho Restobaria tai Ruplaa, jossa on kahvilan lisäksi myymälä ja taidegalleria.

Hesarin rinnakkainen katu, eli Vaasankatu, on todellinen ravintoloiden keskittymä. Kasvispikaruokaa saa sekä Soi Soi- että Just Vege -ravintoloista. Loistavaa kebabia sekä lihasta että kasviksista tarjoaa taasen Döner Harju. Juomapuolesta vastaavat perinteiset Bar Molotow sekä olutravintola Hilpeä hauki. Hilpeästä hauesta oletkin saapunut aivan Sörnäisten eli Kurvin sykkeeseen. Sieltä on mukava piipahtaa Vilhonvuorelle Katri Valan puistoon. Ihanan rauhallinen puisto kutsuu nauttimaan erityisesti lämpimänä kesäpäivänä.

Kävelykierroksen päätös

Kallion kierroksen voi päättää kulkemalla Hämeentietä pitkin takaisin Hakaniemeen. Silloin kannattaa ehdottomasti piipahtaa Siltasessa. Kyseinen ravintola on perustettu entisen Elannon toimitilana toimineeseen punatiilirakennukseen. Vuosien varrella siellä on toiminut muun muassa tulitikkutehdas ja leipomo. Vaikka Siltasen terassi on aivan Hämeentien sykkeessä, on se ympäröivien muurien ansiosta silti mukavan syrjässä ja rauhallinen. Saman rakennuksen tiloissa toimivat lisäksi yökerhot Kuudes Linja sekä Kaiku.

Myös Helsingissä vierailevan turistin kannattaa ehdottomasti käydä Kalliossa. Vaikka se ei olekaan klassinen turistinähtävyys, löytyvät sieltä sellaiset merkittävät nähtävyydet kuten Kallion kirkko ja kirjasto. Vierailun kruunaavat useat loistavat ja trendikkäät ravintolat, joita on erityisesti viime vuosina noussut Kallioon kuin sieniä sateella. Jotta vierailija pääsee Kallion aitoon tunnelmaan, kannattaa istahtaa kylmälle oluelle klassisiin paikkoihin, kuten Majava-baariin tai Roskapankkiin.

adminy
MatkailuMatkustaa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *