Kallio on Helsingin trendikkäin alue

Onko Kalliossa nähtävyyksiä?

adminy
adminy

Kallio on trendikäs ja varsinkin nuorten suosiossa oleva kaupunginosa. Tässä kaupunginosassa asukkaiden vaihtuvuus on suurta ja kulkuyhteydet hyvät. Se tarjoaa myös runsaasti viihdettä asukkailleen. Mutta onko Helsingin Kalliossa lainkaan nähtävyyksiä? Se selviää sinulle, kun jatkat Kallion nähtävyyksistä kertovan artikkelimme lukemista. Kerromme sinulle vihjeemme Kallion kaupunginosan kiinnostavista ja ainutlaatuisista nähtävyyksistä, jotka kiinnostavat sekä paikallisia että kauempaa tulevia vierailijoita.

Mitä nähtävyyksiä Kallio tarjoaa?

Moni tuntee Kallion viihdetarjonnan, mutta ei välttämättä sitä, että se tarjoaa myös kauniita ja historiallisia nähtävyyksiä. Seuraavaksi kerromme kaupunginosan historiallisesta kirkosta sekä vanhasta torista alueineen. Saat tietää myös kaupunginosan lukuisista puistoista, jotka tarjoavat rauhaa, luontomaisemia, lasten leikkipaikkoja ja historiallisia muistomerkkejä sekä monipuolisia tapahtumia. Lue myös meressä kelluvasta ravintolasta ja eri teemaisista Kallion ohjatuista kävelykierroksista, jotka tutustuttavat sinut esimerkiksi Rauli ”Badding” Somerjoen elämään.

Kallion kirkko on näyttävä rakennus

Yksi Kallion mielenkiintoinen ja komea nähtävyys on Kallion kirkko, joka on rakennettu jo vuosina 1908–1912. Näyttävä ja jykevä kirkko on yksi Helsingin maamerkeistä ja harmaagraniittinen kirkkorakennus on kaupunginosan seurakunnan pääkirkko. Kirkon korkeus on 65 metriä, mutta sen ristin huippukohtaan on peräti 94 metriä merenpinnasta. Korkean kirkon huippu näkyykin pitkälle ympäristöön. Kirkon arkkitehtuurissa nähdään kansallisromanttista tyyliä art nouveau -vaikutteilla.

Kirkko on ulkomuotonsa lisäksi näyttävä myös sisätiloiltaan. Sisätiloissa nähdään jugend-tyylisiä seinämaalauksia, ja sisätilojen koristeaiheina on käytetty kristillisiä symboleita, kuten ruusuja, palmunoksia ja laakeriseppeleitä kaaren muotoisen kauniin katon alla. Kirkon graniittitornissa nähdään seitsemän saksalaista pronssista kelloa. Osalla niistä soitetaan päivittäin Jean Sibeliuksen varta vasten säveltämää sävelmää. Kirkon alla sijaitsee kalliohauta, ja kirkkosalin takaseinälle on kiinnitetty kalliohautaan laskettujen messinkiset muistolaatat.

Hakaniementorin alue

Hakaniemen tori on 1897 avattu tori, joka sijaitsee Hakaniemessä, Kalliossa. Torin alue kauppahalleineen on yksi kaupunginosan tunnusmerkeistä ja tällä historiallisella torilla käydään torikauppaa joka arkipäivä. Torin ympärillä olevista rakennuksista tunnettuja ovat esimerkiksi Ympyrätalo ja Hakaniemen kauppahalli. Ympyrätalo on eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen omistama sylinterimäinen rakennus, jonka suunnittelivat Heikki ja Kaija Siren. Pääoven edustalla on Hannu Sirenin suunnittelema teräksinen taideteos “Symboli”, jonka halkaisija on kolme metriä.

Torin vieressä sijaitseva Hakaniemen Kauppahalli on suomen ainoa kaksikerroksinen kauppahalli. Se on avattu jo vuonna 1914, ja sen suunnitteli Karl Hård af Segerstad. Ensimmäisestä kerroksessa ihmiset voivat ostaa tuoreita ja herkullisia ruoka-aineita ja toisesta kerroksessa esimerkiksi designtuotteita ja käsitöitä. Halli on tällä hetkellä suljettuna peruskorjauksen vuoksi arviolta vuoden 2020 loppuun saakka, mutta sen toiminta on siirtynyt väliaikaisesti Hakaniemen torille pystytettyyn väistötilaan.

Kallion puistot tarjoavat rentouttavan ilmapiirin ja luontomaisemia

Kalliossa sijaitsee lukuisia puistoja, joissa oleskelu on mitä parhain tapa viettää vapaa-aikaa. Pienessä Tauno Palon puistossa voi käydä kävelyllä ja ihailemassa näyttelijä Tauno Palon muistomerkkiä. Torkkelinpuistikko on 1920-luvun puistoihanteita muistuttava rauhallinen puisto, josta löytyy leikkipaikka lapsille. Puistoa ympäröi orapihlaja-aita ja Torkkelinkuja vanhoine kivitaloineen. Tarja Halosen mukaan nimetyssä puistossa voi sen sijaan ihailla vuonna 1970 pystytettyä Kari Juvan suurta veistosta nimeltä Thalia ja Pegasos.

Tokoinranta on puisto Suomenlahden rannalla. Puistoalueen pohjoisreunaa kulkee asfalttipäällysteinen kevyen liikenteen väylä, ja puistossa voi katsella Miina Sillanpäälle omistettua pronssista Soihtu-muistomerkkiä. Puistossa on lisäksi runsaasti virkistystoimintaa. Karhupuiston juuret ovat 1900-luvun alussa ja siellä sijaitsee Jussi Mäntysen Mesikämmen muurahaispesällä -veistos. Kesäisin puistossa on suuri ja värikäs kukkaistutus ja petankkikenttä. Siellä järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Kallion kaupunginosassa sijaitsee lisäksi lukuisia muitakin rauhallisia ja vehreitä puistoalueita.

Herkuttele persoonallisissa ravintoloissa

Kallion ravintoloita voisi sanoa nähtävyyksiksi, sillä niiden tarjonta ja miljööt ovat mitä mielenkiintoisimpia. Esimerkiksi Ravintola Meripaviljonki on meressä kelluva panoraamaravintola keskellä kaupunkia ja se onkin Helsingin ainoa kelluva ravintola. Se on auki ympäri vuoden ja sen ruokavalikoima painottuu kala- ja äyriäisherkkuihin. Ravintolan miljöö on ainutlaatuinen sisältä ja ulkoa. Ikkunoista avautuu merimaisema, mutta voit nauttia ruoasta myös merenpäällä kelluvalla ulkoterassilla.

Toinen mielenkiintoinen ruokapaikka on pihviravintola Graniittilinna, jonka rakennus on valmistettu jo vuonna 1908. Nimensä mukaisesti rakennus on linnaa muistuttava ja sen julkisivussa on käytetty paikalla sijainneesta kalliosta louhittua harmaata graniittia. Ravintolan romanttiset parvekkeet ja korkeat tornin tehostavat tunnelmaa. Ravintola on tunnelmallinen myös sisäpuolelta punaisine tiiliseinineen ja suurine kaari-ikkunoineen. Näiden kahden ainutlaatuisen ravintolan lisäksi Kalliossa on runsaasti muutakin ravintolatarjontaa.

Kalliossa järjestetään kävelykierroksia

Itsenäisen nähtävyyksien katselun lisäksi Kalliossa voi ottaa osaa eri teemaisiin opastettuihin kävelykierroksiin. Kierroksia järjestetään säännöllisesti ja ne ovat hyviä keinoja kaupunginosan historiaan ja nykypäivään tutustumiseen. Kierroksella voidaan tutustua esimerkiksi Kalliossa tunnettuun Hakaniementoriin ja sen vieressä sijaitsevaan kauppahalliin. Lisäksi kierroksella voidaan esimerkiksi tehdä katsaus Kallion tunnelmallisiin ravintoloihin ja kahviloihin, näyttävään kirkkoon ja vintage-kauppoihin tai muihin sen mielenkiintoisiin ostospaikkoihin.

Ohjatut kävelykierrokset kestävät enintään parisen tuntia ja niihin mahtuu makuun useita ihmisiä. Kallion kävelyfestivaali -nimellä tunnettu kierros tekee kävelykierroksia tunnettujen merkkihenkilöiden inspiroimina. Kierroksilla voidaan tutustua Kalliossa asuneiden tai työskennelleiden tunnettujen henkilöiden kuten Rauli ”Badding” Somerjokeen tai Olavi Virran elämiin. Erilaisten teemakävelyjen kautta voi lisäksi tutustua vaikkapa alueen arkkitehtuuriin, historiaan tai kaupunkilegendoihin. Muun muassa Kallionkulttuuriverkosto-sivusto kertoo ajankohtaisista kävelyreiteistä.

adminy
MatkailuMatkustaa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *