Kallio on Helsingin trendikkäin alue

Näin teet hyviä second hand -löytöjä

adminy
adminy

Käytetyn eli second hand -tavaran ympärillä käytävä kauppa ja kierrätysideologia ovat huimassa nosteessa. Hyviä puolia on paljon: lompakko kiittää edullisista hinnoista, koti ja vaatekaappi kiittävät persoonallisista löydöistä, ja tärkeimpänä kotiplaneettamme kiittää kevyemmästä tavarataakasta. Kirppistely ei ole enää pitkään aikaan ollut vain “köyhien juttu”, vaan siitä on tullut koko kansan rakas harrastus, jopa elämäntapa, joka ottaa huomioon myös maapallon.

Perinteisten kirpputorien ja peräkonttikirppisten rinnalle on tullut netti. Käytetyn tavaran myyntipaikat tori.fi sekä huuto.net, Facebookin kierrätysryhmät ja Marketplace-ominaisuus eivät enää suinkaan ole ainoat mahdolliset väylät tehdä mahtavia löytöjä kotisohvalta käsin. Suomesta löytyy jo ainakin muutama verkkokauppa, jotka myyvät pelkästään käytettyjä vaatteita sekä asusteita. Suomen, Tanskan ja Saksan alueella toimii myös suosittu mobiilisovellus, joka tekee myös omien tarpeettomien vaatteiden ja tavaroiden myymisestä helppoa.

Ideologia kirppistelyn polttoaineena

Miksi kierrätyksestä on juuri nyt tullut niin suosittua, että parhaat löydöt viedään käsistä? Kasvava joukko ihmisiä on herännyt tietoisuuteen kertakäyttömuodin ja -kulttuurin haitallisuudesta, sekä siihen, että kestävämmät valinnat ovat kokonaisvaltaisesti parempia niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin. Osa on saattanut päättää jopa pidättäytyä kokonaan uuden tavaran ostamisesta, ja sen sijaan hyödyntää jo olemassa olevia tarvikkeita ja vaatteita. Jatkuva kuluttaminen ei ole enää pääasia.

“Kestävä” on johtava ajatus, joka leikkaa läpi koko elämäntyylin. Ajatus, jonka mukaan aiemmin asiat tuotettiin kestämään, elää vahvana, ja myös käsitys siitä, että jokin, mikä on kestänyt jo vuosia, tuskin hajoaa kovin nopeasti. On myös huono sijoitus ostaa jotakin, mikä on huonolaatuista ja jonka saattaa joutua heittämään pois muutaman käyttökerran jälkeen. Tämän lisäksi käytetty on yleensä aina edullisempaa.

Nettikirpputorit

Nettikirpparit ovat kasvaneet viimeisen vuosikymmenen aikana roimasti, käyttöalustat ovat kehittyneet ja joillain trendistatuksen saavuttaneilla, erikoistuneimmilla markkinapaikoilla käy suorastaan kuhina. Tori.fin ja perinteikkään Huuto.netin rinnalle on Facebookiin noussut lähestulkoon jokaiselle erityisalalle oma ryhmänsä. Kannattaa siis liittyä moneen itseä kiinnostavan aiheen ympärille perustettuun kirppisryhmään, ja seurata meininkiä. Yleisesti ottaen nettiostaminen on nykyään turvallista, ja huijareihin reagoidaan nopeasti ja tehokkaasti.

Hyviä puolia netistä ostamiseen on riippumattomuus fyysisestä paikasta ja se, että sekä myynti- että ostoalueena toimii laajempi alue, joko koko Suomi tai koko maailma. Huonona puolena voi mainita sen, että ostaja tekee päätöksen pelkästään kuvien ja myyjän kirjoittaman tuotekuvauksen perusteella, jolloin jotkin pikkuviat voivat jäädä huomaamatta. Aktiiviset myyjät ja ostajat kuitenkin tietävät, että on fiksua kirjoittaa nämäkin esiin, jotta jatkossakin voi tehdä kauppaa.

Mistä tunnistat hyvän löydön?

Hyvä löytö voi vaihdella riippuen ostajasta ja hänen tarpeistaan. Loppujen lopuksihan se on melko subjektiivista; hyvä löytö on pohjimmiltaan sellainen esine tai vaate, josta ostaja kokee maksavansa juuri oikean hinnan. Oikean hinnan tietäminen tai aavistaminen taas vaatii hiukan paneutumista ja silmää. Television huutokauppaohjelmat ovat kuitenkin lisänneet ostajien tietoisuutta viime vuosina, ja myös niiden katsojamäärät ovat nousseet korkeiksi.

Ohjelmien ja kirppistelyn suosio ylipäätään on sekä lisännyt tarjontaa, että myös nostanut hintoja ja tuonut markkinoille toimijoita, jotka pyrkivät saavuttamaan maksimaalisen huomion. Tämän vuoksi hintatason mahdollisimman hyvä ja laaja tietämys palvelee ostajan taloudellisia intressejä. Kirppareiden ja huutokauppojen kiertäminen kannattaa usein, sillä joskus myyjäkään ei tiedä, millaista aarretta on myymässä. Jos epäilet, kannattaa koettaa googlata esine. Muista, että nettipyyntihinnat ovat vain pyyntihintoja.

Perinteiset huutokaupat

Huutokaupoissa voi tehdä todellisia löytöjä edullisesti ja lisäksi se on hauskaa ajanvietettä, jopa vähän jännittävääkin. Etenkin pienempien paikkakuntien tuntemattomampiin huutokauppoihin kannattaa lähteä paikan päälle, ja näyttötunnilla ehtii tutustumaan esineisiin ja niiden kuntoon. Pohjahintoja ei useinkaan ole, ja kaupankäynti tapahtuu juuri sillä hetkellä. Ei varauksia, ei odottelua. Huudot alkavat alhaalta pienillä korotuksilla, ja riippuen yleisöstä, osa hinnoista myös jää alas.

Second hand -liikkeet

Suomessa, Helsingissä ja jo pelkästään Kalliossa on useita second hand -liikkeitä. Niitä pyörittävät yrittäjät ovat oman alansa asiantuntijoita, ja valinneet yleensä itse käsin valikoimiinsa jokaisen myynnissä olevan kappaleen. Tuotteet ovat ainutlaatuisia ja hyväkuntoisia, mutta negatiivisena puolena hinnat saattavat olla korkeat. Kallion liikkeistä ostamalla tuskin pääset tekemään suurtakaan voittoa, mutta saatat löytää jotakin harvinaista ja upeaa omiin kokoelmiisi.

Miten aloitan second hand -harrastuksen?

Se, miten kannattaa aloittaa, riippuu siitä, miksi second hand -kaupoissa kiertämistä haluaa harrastaa. Jos taustalla on puhtaasti luonnon tai rahan säästäminen, kannattaa alkaa kiertää kirppareita ja ostaa sitä, mille on tarve. Facebookin kirpputoriryhmiin voi liittyä vaikka kaikkiin, ja selata niitä sieltä, missä itse kulloinkin on. Kierrätyskeskuksissa kannattaa myös käydä. Niissä tuotteet ovat yleensä edullisia, mutta tavarat eivät välttämättä ole arvokkaita.

Second hand -tavaroilla vaurastuminen

Vaurastuminen sillä, että ostat halvemmalla ja myyt kalliimmalla, ei ole niin helppoa, kuin miltä se kuulostaa. Mikään ei tietenkään estä sinua kokeilemasta, mutta kilpailua on paljon ja usein kirppareilla uudet pöydät ja löydöt on kierretty heti, kun joku on tuonut uutta tavaraa. Jos tämä on tavoitteesi, kannattaa alkaa käydä läpi kuolinpesiä ja muita isoja tavaramääriä. Muista kuitenkin aina olla reilu myös myyjää kohtaan.

adminy
MatkailuMatkustaa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *