Kallio on Helsingin trendikkäin alue

Kallio tarjoaa edullisia kulttuurielämyksiä

adminy
adminy

Kallio tunnetaan halvoista oluista ja boheemeista kulttuurielämyksistä. Kulttuurimatkalla Kallioon pysähdymme elokuvien äärelle nauttimaan punaviinistä ja hullaantumaan teatterista. Tanssimme ja tulemme tanssitetuksi Kallion tanssikouluissa ja klubeilla. Poikkeamme myös puhdistautumaan ja viettämään yhteisöllistä saunailtaa Kallion julkisissa saunoissa. Entinen työväenkaupunginosa tarjoaa ilmaista viihdettä kesän festivaaleilla ja puistojuhlissa. Uskaltauduitpa sitten karaokeen, tanssilattialle tai saunaan, Kalliossa riittää aina menoa ja meininkiä.

Baareistaan Kallio tunnetaan

Ennen kuin Kallio nimettiin Suomen viralliseksi hipsterikaupunginosaksi, tunnettiin se edullisista olutbaareistaan. Kalliossa ei koskaan tarvitse juoda yksin, sillä monet baarit ovat auki aamu yhdeksästä pikkutunneille. Aloitamme Kallion baarikulttuuriin tutustumisen Sörnäisten metroaseman kupeesta, ravintola Iltakoulusta. Tästä tunnelmallisesta klassikkobaarista jatkamme pitkin Helsinginkatua yhteen kaupungin halvimmista olutravintoloista, Roskapankkiin, missä pääsemme nauttimaan aidosta kalliolaisesta tunnelmasta. Tämän jälkeen pääsemme availemaan äänihuuliamme paikallisissa karaokebaareissa, Populuksessa ja Tenkassa.

Nauti elokuvista ruoan kera Rivierassa

Kallion ainoa elokuvateatteri sijaitsee Harjukadulla, lähellä Sörnäisten metroasemaa. Rivieran uniikissa teatterikokemuksessa yhdistyvät elokuvateatteri ja baari. Elokuvailta alkaa kadunpuoleisesta ravintolasta, missä esityksen alkua voi odotella perinteisen baaritiskin äärellä. Rivieran ohjelmistoon kuuluu niin klassikkoelokuvia kuin uusia leffoja. Tänne tullaan nauttimaan ruoasta ja juomasta, eikä kenelläkään näytä olevan kiire. Elokuvaliput kannattaa kuitenkin varata hyvissä ajoin, sillä usein näytökset myydään loppuun jo päiviä ennen esitystä.

Rivieran baarista iltamme jatkuu teatterin puolelle ruoan, juoman ja elokuvien pariin. Sielukas teatteritila on sisustettu mukavilla sohvatuoleilla ja pikkupöydillä. Pariskunnat ja kaveriporukat istuvat salin keskellä minisohvilla. Elokuviin voi tulla myös yksin, sillä salin reunalta löytyy yksittäisiä nojatuoleja. Tilaamme punaviinilasilliset ja tapaksia, joita napostellessa elokuvan katselusta tulee moniaistinen elämys. Täältä löytyy juuri sitä kalliolaista boheemiutta, mitä kaupunginosalta voi odottaa.

Saunassa puhdistuu ruumis ja mieli

Alkujaan Kallion julkiset saunat tarjosivat pesumahdollisuuksia työläisväestölle. Myöhemmin alueella sijaitsevista Kotiharjun ja Arjan saunoista tuli julkisen saunakulttuurin pyhiinvaelluspaikkoja, joiden tunnelmaa tullaan kokemaan kaukaakin. Täällä saunat ovat puhdistautumisen ja rauhoittumisen paikkoja. Kallion julkiset saunat ovat auki jouluna ja juhannuksenakin, tosin poikkeavin aikatauluin. Julkiset saunat ovat Kallion vierailun ehdottomia kohokohtia. Niistä löytyy sitä aitoa yhteisöllisyyttä, mikä on Kalliolle tyypillistä.

Kotiharjun sauna on perustettu vuonna 1928. Se lämpiää puulla ja sen pehmeä löyly hellii niin mieltä kuin ruumista. Kotiharjussa työskentelee ajoittain selänpesijä, joka ammattikuntana on jo katoavaa kansanperinnettä. Antaudumme selänpesijän varmojen käsien pestäväksi, minkä jälkeen vilvoittelemme saunan etupihalla ohikulkijoiden ihmeteltävänä pelkkä pyyhe päällä. Kotiharjun saunassa on luvallista nauttia omia eväitä. Saunan valokyltistä on tullut Kallion maamerkki, joka näkyy sekä Helsinginkadun että Torkkelinmäen suuntaan.

Tanssi ja tule tanssitetuksi

Kallio on monen musiikista hullaantujan koti. Alueella on useita tanssikouluja, joissa pääsee oppimaan uutta asiantuntevien opettajien opastuksessa suhteellisen edullisin hinnoin. Tanssitunteja tarjoavat muun muassa Dance.fi, StepUp School, Suomen Tanssiopisto ja EtnoFitness. Tanssista pääsee nauttimaan myös näiden koulujen järjestämissä tanssitapahtumissa ja -esityksissä. Kallion tanssikouluissa musiikki tempaa mukaansa ja hiki lentää. Kouluista löytyy takuuvarmasti myös tanssiseuraa ja tunnelma on kalliolaisen taiteellinen ja luova.

Tänä iltana haluamme päästä tanssilattialla. Kallion parhaat menomestat löytyvät Hämeentien varrelta vanhasta tehdasmiljööstä. Kaiku, Siltanen ja Kuudes Linja ovat lähes toistensa naapureita ja näin Kallion klubikierros on valmis. Tykkäsitpä sitten hiphopista, konemusiikista tai muuten vaan klubitunnelmasta. Näissä paikoissa pääsee bailaamaan ja ehkä jopa tanssimaan pöydällä. Tanssilattia täyttyy jo alkuillasta ja tanssimme pikkutunneille asti. Täällä sykkii Kallion sydän.

Festereita koko kesän

Alkujaan Kallio rakennettiin asuttamaan maan pääkaupunkiin töihin muuttaneita työläisiä. Kaupunginosa on edelleen nuorten helsinkiläisten suosiossa. Se on myös muualta tulleiden vetonaula. Vaikka Kalliossa on baareja ja klubeja auki koko vuoden, on kesä Kallion festivaalien sesonkiaikaa. Täällä niin hipsterit kuin taiteen ystävät kokoontuvat juhlimaan festareille ja katujuhliin. Kallion festivaaleille on ominaista yhteisen tekemisen meininki, sekä ohjelmatarjonta, jossa yhdistyy luovuus ja boheemius.

Kulttuurikesämme Kalliossa alkaa Kallio Kukkii -kaupunkifestivaaleista ja jatkuu aina Kallio Block Partyyn. Kallio Kukkii -tapahtuman paraatissa esittäytyy kalliolaisia taiteilijoita aina tanssijoista muusikoihin. Ideana on, että täällä kaikki kukat saavat kukkia. Elokuussa Kalliossa räjähtää kaupunginosafestivaali, Kallio Block Party, jossa esiintyy useita tunnettuja bändejä ja artisteja. Kuten Kallion mentaliteettiin kuuluu, tänne kaikki ovat tervetulleita. Ja mikä parasta, useimmat kesän tapahtumat ovat ilmaisia.

Eläydy teatterin parissa

Kalliosta löytyy useita teattereita. Tunnetuimpia teattereita ovat Ryhmäteatteri, KokoTeatteri ja Teatteri Kultsa. Ryhmäteatteri on Suomen vanhin vapaa teatteriryhmä, tarkoittaen ettei se kuulu mihinkään laitokseen. Täällä näyttelee monia tunnettuja näyttelijöitä, joihin saattaa törmätä Helsingikadulla tauolla tai työmatkalla. Hämeentiellä taas kulttuuria tarjoaa KokoTeatteri, joka esittää niin kotimaisia kuin ulkomaisia näytelmiä. KokoTeatterin Koko Jazz Clubin musiikista vastaa mukaansa tempaava jazz-yhtye.

Kalliossa kaikki pääsevät nauttimaan kulttuurista. Käenkujalla väestösuojassa toimii Teatteri Kultsa, joka tarjoaa teatterin harrastajille mahdollisuuden osallistua näytelmien tuotantoon. Teatteri Kultsan liput ovat edullisia ja esityksen painottuvat loppuviikkoon. Kesällä näytelmät ovat tauolla. Teatteri Kultsalla kokoontuu Kultsa Klubi, jonka showssa saa sekä itkeä että nauraa. Suosittelemme tekemään tuttavuutta tämän pienen, mutta sympaattisen teatterin kanssa. Kokemus on varmasti omintakeinen, niin kuin Kalliossa kuuluukin.

adminy
MatkailuMatkustaa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *