Kallio on Helsingin trendikkäin alue

Kallio on Helsingin dynaamisin kaupunginosa

adminy
adminy

Kallio yksi Helsingin perinteisimmistä asuinalueesta, joka sijaitsee itäisessä kantakaupungissa. Siitä on muutaman vuosikymmenen aikana tullut erittäin suosittu kaupunginosa, erityisesti nuorten ja luovan alan opiskelijoiden keskuudessa. Se on samalla myös yksi tiiviimmin rakennetuista asuma-alueista Helsingissä. Tämä johtuu etupäässä rakennuskannasta, joka pitää sisällään lähinnä pieniä asuntoja. Tästä johtuen myös kaupunginosan asukkaat vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Vanhat asukkaat muuttavat pois ja uusia muuttaa tilalle.

Kallion maine muuttuu

Kallio oli pitkään huonossa maineessa Helsingissä, mutta 2000-luvulla Kallio on nostanut profiiliaan valtavasti. Nykyään Kallio on jopa suositumpi asuinalue, kuin Punavuori eli Rööperi, joka muuttui trendikkääksi 10 vuotta ennen Kalliota. Alueelle muuttaa jatkuvasti uusia asukkaita, jotka tuovat uutta vipinää. Kalliossa on erittäin paljon liiketiloissa, ja miltei jokaisessa alueen kerrostalossa on liikehuoneisto. Tästä johtuen alueella ei pelkästään nukuta, vaan siellä käydään myös töissä.

Kallio ei ole aina ollut suosittu

Kallio alkoi muodostua omaksi kaupunginosaksi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, jolloin Helsingistä muodostui talouselämän keskus. Alueelle muutti runsaasti väestöä maaseudulta, jolloin Kalliosta tuli merkittävä työväestön asutusalue. Kallion rakennuskanta oli aluksi lähinnä puutaloja, mutta jo 1920-luvulla alueelle rakennettiin kerrostaloja, joista osa on yhä edelleen pystyssä. Sotien jälkeen Kalliossa oli huomattavasti enemmän asukkaita kuin nyt, ja parhaimmillaan 1960-luvulla tässä työväen kansoittamassa asuma-alueella asui yli 30,000 asukasta.

Nykyisin Kallio on jo täyteen rakennettu, eikä menneistä ajoista ole paljoakaan jäljellä. Viimeiset puutalokorttelit purettiin jo 1970-luvulla. Niitä on kuitenkin yhä jäljellä Alppilassa ja Vallilassa. Kallio oli aiemmin myös erittäin suosittu alue lapsiperheiden keskuudesta. Esimerkiksi Kallion kansakoulussa oli 1940-luvulla parhaimmillaan peräti noin 1600 oppilasta, kun nykyään lapsia on jo alle 300. Kallion omalaatuisesta historiasta on kuitenkin vielä paljon jäljellä, kuten esimerkiksi Kallion kirkko.

Kallion trendikkyys tulee muuttoliikkeestä

Yksi leimallisin osa Kallion trendikkyyttä on ehdottomasti sen dynaamisuus. Alueelle nousee jatkuvasti uusia ravintola, baareja ja kahviloita. Uusi syö vanhaa suurella vauhdilla. Yksi dynaamisuuden syy on tietenkin muuttoaalto, joka tuo alueelle jatkuvasti uutta väestöä. Kun 40-luvulla alueelle muutti paljon väestöä Karjalasta, muuttaa Kallioon nykyään erityisesti väestöä maaseudulta. Tässä mielessä Kallio on koko Helsingin epähelsinkiläisin alue, sillä valtaosa asukkaista on maalaisia.

Maalaisten suosio Kalliota kohtaan on vuosikymmeniä jatkunut ilmiö, mutta se on Kallion “kasvojen kohotuksen” jälkeen saanut uuden merkityksen. Kallioon muuttaneet maaseudun asukkaat ovat poikkeuksetta trendikkäämpiä kuin aidot syntyperäiset helsinkiläiset, joka ehkä johtuu halusta päästä eroon omasta maalaistaustasta ja halusta löytää uusia tyylejä ja suuntauksia. Monet maalta muuttaneet pitävätkin Kalliota maaseudun “ahdasmielisyyden” vastakohtana. Kalliossa viihtyy myös Lähi-idästä ja Afrikasta muuttaneita, jotka tuovat katukuvaan monikulttuurisuutta.

Pienet liikkeet Kallion helmi

Kallion liiketilojen vuokrataso on ollut perinteisesti hieman alempi kuin muualla kantakaupungissa. Myös liiketilojen koko on ollut pienempi kuin muualla. Tästä johtuen pienen kuppilan tai kahvilan on voinut perustaa kohtalaisen pienellä vaivalla. 2000-luvun Kallio oli vielä kuuluisa eltaantuneista pizzerioista ja rähjäisistä kaljakuppiloista, mutta tämä on viime vuosina muuttunut. Kallioon on viime vuosina putkahdellut kahviloita, mehubaareja, vegaaniravintoloita ja erilaisia pieniä muotikauppoja.

Trendikkäiden paikkojen valikoima alkaa olla jo parempi kuin monessa muussa Euroopan kaupungissa. Kalliossa. Erityisen Kallio on kuuluisa baareista ja klubeista. Tästä johtuen Kallio on yksi Helsingin yöelämän keskus, jonne nousee jatkuvasti uusia baareja. Trendikkäistä uusista baareista mainittakoot Hämeentiellä sijaitsevat Siltainen ja Kaiku, jossa soivat tasokas klubimusiikki. Myös Helsinginkadulla sijaitsee monia suosittuja ravintoloita, kuten artesaaniolutkapakka Panema, josta on saatavilla ensiluokkaista olutta.

Kallion trendikkäimmät ruokaravintolat

Kallion ravintola- ja kahvilatarjonta on viime vuosina kehittynyt huomattavasti. Valitettavasti ilta- ja yöaikaan on usein saatavilla vain halpaa, mutta surkean makuista pitsaa. Sen sijaan Kallioon kannattaa lähteä syömään lounasaikaan. Döner Harju on koko laajentunut koko Helsingin kattavaksi kebab-ravintolaksi, jossa suomalaiset kokit tekevät kebabit ja vönerit alusta lähtien itse. Kolmannella linjalla sijaitseva ravintola Kolmonen tarjoaa sen sijaan erittäin kovatasoista ruokaa halvalla hinnalla.

Kallio on myös kahviloiden mekka, ja alueelta löytyy erittäin tyylikkäitä kahviloita miltei joka kadun kulmasta. Erityisesti Helsinginkadulla ja Vaasankadulla sijaitsee monia tyylikkäitä kahviloita, jotka tarjoavat myös erilaisia erikoiskahveja. Tasokkaat brunssit ovat ehdottomasti osa kallion trendikkyyttä, jolla moni kalliolainen aloittaa viikonloppunsa. Yksi suosituimmista brunssipaikoista on Sandro, joka on remontoitu entisen korttelikioskin tiloihin. Myös taiteilijoiden suosima Rupla tarjoaa loistavaa brunssia viikonloppuisin.

Trendikkyys voi olla myös perinteitä

Monet syntyperäiset kalliolaiset ovat olleet myös närkästyneitä Kallion kehityksestä. Trendikkyys on tarkoittanut myös kohtuuttomia vuokria, jonka johdosta monet alkuperäiset kalliolaiset ovat joutuneet muuttamaan pois alueelta. Helsinkiläisten keskuudesta puhutaankin kallio-lisästä, joka tarkoittaa usein sitä, että vuokranantajat lisäävät vuokraan parisataa lisää pelkän sijainnin takia. Alueen dynaamisuus on tarkoittanut myös sitä, että “alkuperäinen Kallio” on saanut väistää uuden tieltä, jonka johdosta alueen stadilainen omaleimaisuus on katoamassa.

Kallioon kannattaakin suunnata retkelle vielä kuin siihen on mahdollisuus. Alueella on jäljellä vielä jonkin verran perinteisiä nähtävyyksiä. Ravintola Oiva tarjoaa yhä edelleen Helsingin maukkaimman lounaan. Cafe Harlekiinissa voit nauttia perinteisestä suomalaisesta kahvilamiljööstä tai mikäli etsit rauhallista paikkaa, jossa ei pyöri Macbookia käyttäviä ihmisiä, kannattaa suunnata kahvila Taikalamppuun, jossa on aina rauhallista. Oluen ystävien kannattaa suunnata Ravintola Roskapankkiin, joka tarjoaa olutta huokeaan hintaan.

adminy
MatkailuMatkustaa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *